- Akkor lambaya göre led lamba %90 verimlilik sağlıyor.
2. Stand by modundaki elektrikli cihazlar, normal tüketimin yüzde 10 ile yüzde 20’si oranında enerji harcamaya devam eder. Bunu önlemek için anahtarlı priz kullanılabilir.
3. A+++ enerji sınıfı buzdolabı ve bulaşık makinası kullanıldığında mevcudun %50’si oranında daha az bir tüketim yapılıyor.
4. Fırın ve buzdolabı yan yana olmamalı. Buzdolabının etrafında boş alan bırakmak, verimliliği artırıyor.
5. Acil durumlar dışında suyu Kettle yerine ocakta ısıtmak verimlilik sağlar.
6. Ütülenecek ürünler azaldığında, ütüyü fişten çekmek tasarruf etmeyi sağlar.
7. Süpürge filtresinin temizlenmesi enerji tüketimini düşürür.
8. Kışın ısınma amaçlı kullanılan kombi, klima ve elektrikli ısıtıcılar elektrik faturalarını artırıyor. Kışın en çok enerji tüketen kombi ve elektrikli ısıtıcıların ortalama bir ısı seviyesinde ve sabit tutulması, tasarruf sağlıyor.
9. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre oda sıcaklığı oturma odaları için 21, diğer odalar için 18 derece olmalı. Bu derecelerde ısıtma yapılırsa enerjiden en az %7 tasarruf sağlanabiliyor.
10. Her yıl kış aylarında yaşanan elektrik faturalarındaki artışın bir nedeni kombiler de olabilir. Kombilerin sadece doğal gaz ile değil, elektrikle çalıştığı unutulmamalı, tasarruflu kombi seçimi yapılmalı. Evin içindeki kalorifer peteklerinin önü açık olmalı. Her yıl mutlaka kombi bakımı yaptırılmalı, ısı yalıtımlı binalarda kombinin ısıtma için daha az çalışacağı unutulmamalı.
11. Tüketiciler, 3 zamanlı tarifeye geçtikleri takdirde gece enerji tüketimini artırırsa; bu dönemin fiyatının yarı yarıya düşük olması nedeniyle yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlayabiliyorlar. Burada tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise tüketicilerin enerji tüketim alışkanlıklarına göre kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri. Tüketiciler 3 zamanlı tarifeye geçerek aile bütçesine katkı sağlayabilirken, tüketimini yoğun olarak belirli saat aralığında yapmayan tüketiciler, tek zamanlı tarifeyi kullanmaya devam ederek, 3 zamanlı tarifeye göre daha ekonomik enerji kullanabilirler.
12. Bina yalıtımı, verimli aydınlatma değişimi, izolasyonu olmayan pencere değişimi, elektrikli ev aletlerinin verimli olanlarının tercihi, oda termostatı veya sıcaklık kontrolü uygulaması, çatı izolasyonu gibi uygulamalar enerji tasarrufunda önemli rol oynarken, elektrik faturalarının da yükselmesini engelliyor.
13. Bina yalıtımı, aydınlatma ve tüm ev aletlerinde verimli ekipman kullanılarak faturalarda %28’e kadar tasarruf edilebiliyor.
14. LED ampullerin kullanılması aynı değerdeki ışığı %90’a varan tasarrufla elde etmemizi sağlıyor.
15. Kullanılmayan elektrikli aletlerin prizlerinin fişten çekilmesi, özellikle akıllı telefonların adaptörlerinin fişte kalmaması, beyaz eşya ve klima bakımlarının zamanında yapılması ise diğer fatura düşürücü etkenler.
16. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise evde bulunan cihazların enerji tüketimlerinin gözden geçirilmesi ve enerji harcama sınıflarının kontrolünü yapmak. Banyodaki sıcak su tüketiminin azaltılması, televizyon, bilgisayar gibi elektrikli ev aletlerini uyku konumunda bırakmayıp güç tuşundan kapatmak, tasarruf ettiriyor. Kullanmadığınız elektronik eşyaları prizden çıkarmak, ortam sıcaklığını 21 dereceye düşürmek ve fazladan yanan ışıkları söndürmek gibi önlemlerle yılda 700 TL’ye kadar tasarruf sağlanabilir.
17. Mutfakta yemek yaparken doğru ısıda pişirmek, kullanılan tencere genişliği ile ocağın aynı orantıda olması fazla enerji sarfiyatının önüne geçiyor. Buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak, buzdolabını ısı kaynaklarından uzak tutmak %25 oranında ısı tasarrufu sağlıyor. Bulaşık makinasını tam dolulukta çalıştırmak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası gibi elektrikli aletleri yeni teknoloji ve A serisi ürünlerden seçmek faturaları düşürüyor.
18. Vatandaşlarımız, kombilerin sadece doğal gaz ile değil, elektrikle de çalıştığını unutmamalılar. Tasarruflu kombi seçimi yaparak, kalorifer peteklerinin önünü açık bırakarak, her yıl mutlaka kombi ve klima bakımı yaptırarak, ısı seviyesini sabit tutarak tasarruf sağlayabilirler. Ayrıca ısı yalıtımlı binalarda kombinin ısıtma için daha az çalışacağını da unutulmamalılar.
19. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre oda sıcaklığı oturma odaları için 21, diğer odalar için 18 derece olmalı. Bu derecelerde ısıtma yapılırsa enerjiden en az %7 tasarruf sağlanabiliyor.
20. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise evde bulunan cihazların enerji tüketimlerinin gözden geçirilmesi ve enerji harcama sınıflarının kontrolünü yapmak. A+++ enerji sınıfı buzdolabı ve bulaşık makinası kullanıldığında – %50’ye kadar daha az bir tüketim yapılabiliyor. Aydınlatmada ise LED lamba akkor lambaya göre %90 verimlilik sağlıyor.
- Televizyon, bilgisayar gibi elektrikli ev aletlerini uyku konumunda bırakmayıp güç tuşundan kapatmak, tasarruf ettiriyor. Standby modundaki elektrikli cihazlar, normal tüketimin yüzde 10 ile yüzde 20’si oranında enerji harcamaya devam ediyorlar. Bunu önlemek için vatandaşlarımız anahtarlı priz kullanılabilir.
- Mutfakta yemek yaparken doğru ısıda pişirmek, kullanılan tencere genişliği ile ocağın aynı orantıda olması fazla enerji sarfiyatının önüne geçiyor. Buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak, buzdolabını ısı kaynaklarından uzak tutmak %25 oranında ısı tasarrufu sağlıyor. Bulaşık makinasını tam dolulukta çalıştırmak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası gibi elektrikli aletleri yeni teknoloji ve A serisi ürünlerden seçmek faturaları düşürüyor.
Aynı tüketimi yaparak faturaları düşürmenin bir yolu 3 zamanlı tarifeler. 3 zamanlı tarife içerisinde tüketicilere enerjilerini temin edecekleri saat dilimlerine göre farklı fiyatlar sunuluyor. Bu dönemler gündüz, puant ve gece dönemi olarak adlandırılıyor. Kış sezonu için Gündüz dönemi 07.00 – 18.00, Puant 18.00 – 23.00, Gece 23.00 – 07.00 saat aralıklarını kapsıyor. Puant dönemi olarak nitelendirilen saat dilimleri, ülkemizde enerjinin tüm hane halkınca en çok tüketildiği saatler, dolayısıyla bu saatler arasında enerji birim bedelleri gündüz ve geceye oranla biraz daha yüksek. Tüketim miktarlarının düşük seyrettiği gece saatleri, 3 zamanlı tarifenin de en avantajlı dönemi. Tüketiciler, 3 zamanlı tarifeye geçtikleri takdirde gece enerji tüketimini artırırsa; bu dönemin fiyatının yarı yarıya düşük olması nedeniyle yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlayabiliyorlar. Burada tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise tüketicilerin enerji tüketim alışkanlıklarına göre kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri. Tüketiciler 3 zamanlı tarifeye geçerek aile bütçesine katkı sağlayabilirken, tüketimini yoğun olarak belirli saat aralığında yapmayan tüketiciler, tek zamanlı tarifeyi kullanmaya devam ederek, 3 zamanlı tarifeye göre daha ekonomik enerji kullanabilirler.